Survivalrunbaan Nieuwolda

Stilo S icoon

Wij hebben in het voorjaar van 2020 het idee opgevat om een survivalrunbaan en bijbehorende trainingsgroep op te richten in Nieuwolda. Na eerst twee keer zijn afgewezen voor wat betreft locatie, hebben we overeenstemming gevonden met de voetbalvereniging over een trainingsveld aan de Noorderlaan 16, wat niet meer als zodanig wordt gebruikt. Gemeente Oldambt gaf aan dat voor de bouw een omgevingsvergunning voor nodig was, deze is door ons aangevraagd en door de Gemeente goedgekeurd. Tevens hebben wij een pachtovereenkomst kunnen sluiten met de Gemeente voor het stuk grond.

survivalrunbaan
Survivalrunbaan
pijlen icoon

Onze drijfveren

Onze belangrijkste drijfveer voor het opzetten van dit plan ligt bij onze liefde voor de survivalsport. Tim Nieland (sinds 21-10 voorzitter van de op die dag opgerichte Stichting Move-On Outdoor) en Marcel Nieland (sinds 21-10 secretaris/penningmeester van dezelfde stichting), beoefenen deze sport nu respectievelijk 9 en 3 jaar. Wat tijdens trainingen, maar ook wedstrijden opvalt is vooral hoeveel plezier niet alleen kinderen en jeugd, maar ook volwassenen beleven aan deze sport. Omdat er in de provincie Groningen maar 3 trainingsgroepen te vinden zijn (Groningen, Veendam en Stedum), denken we in de gemeente Oldambt veel mensen enthousiast kunnen maken. Het is in deze omgeving nu nog een onbekende sport, maar wij denken dat dit snel gaat veranderen.
We zijn georganiseerd in een stichting omdat dit een voorwaarde is voor de Survivalrun Bond Nederland om je als trainingsgroep aan te mogen sluiten. Aangezien je als trainingsgroep via deze bond ook een aansprakelijkheidsverzekering kunt krijgen, en ook de leden van de groep een automatisch een ongevallenverzekering krijgen, is aansluiting belangrijk. Helaas is de mankracht bij de bond momenteel dusdanig dat er een behoorlijke wachttijd is om de baan te kunnen laten keuren op veiligheid. Op dit moment zijn we aan het uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om toch alvast op een verantwoorde manier van start te kunnen gaan.

Wat is Survivalrunbaan?

Een survivalrun is een combinatie van veelal onverhard hardlopen met tussendoor een aantal hindernissen welke gebouwd zijn van houten palen/balken en touwen/netten. De hindernissen moeten op een bepaalde manier worden genomen, en de “vloer is lava”: je mag tijdens de hindernis de grond niet raken, anders moet je de hindernis nog eens nemen. Tijdens een wedstrijd/survivalrun leg je dan gemiddeld 5, 7, 14 of 21 km af met bijbehorende 20-30/40-50, of 70-80 hindernissen. Vaak wordt gebruik gemaakt van modder/vijvers/kanalen om het nog eens extra pittig te maken. Ook in de winter wordt er gewoon door gesport, en alleen wanneer het echt koud is wordt open water overgeslagen. Het is dan ook een sport voor doorzetters! De hindernissen welke tijdens een run zijn verdeeld over het te lopen parcours zijn op een trainingsveld, zoals wij deze nu realiseren, in blokken van 4X4m of 4x6m aaneen gebouwd. Alle basisvaardigheden voor het succesvol afleggen van een run kun je hier oefenen. Ook op het trainingsveld wordt na een hindernis een stuk hardgelopen op het veld of in de directe omgeving. Het park rondom de voetbalvelden is hiervoor uitermate geschikt.
Momenteel is Tim gecertificeerd Survivalruntrainer en geeft les aan jeugdgroep in Groningen, waar hij op de zaterdagmorgen en woensdagmiddag training geeft aan twee jeugdgroepen vanaf 6 jaar. In Nieuwolda is hij afgelopen voorjaar begonnen met het geven van Bootcamp aan kinderen in dezelfde leeftijdsgroep. Op dit moment heeft hij een groepje van zes kinderen waar hij wekelijks les aan geeft. Omdat onze survivalrunbaan inmiddels vorm begint te krijgen, en de eerste hindernissen klaar zijn voor gebruik, wordt ook hier inmiddels gebruik van gemaakt.

Neem contact met mij op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stilo start met een idee!

pijl

Met onze financiële bijdragen stimuleren wij bewoners in de gemeente Oldambt bij het verbeteren van de eigen buurt en leefomgeving. Doe mee!

STILO Oldambt

Oldambt, een gemeente waarin inwoners zelf met creatieve ideeën komen die de leefbaarheid in een dorp of een wijk versterken. Hou mooi is dat!

STILO werkt samen met  

Mogelijk gemaakt door

Volg ons op:

Onze website maakt gebruik van enkele anonieme cookies. In ons privacyreglement lees je hoe wij omgaan met jouw privacy.

Nationaal Programma Groningen (NPG)

Stilo wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Het NPG brengt mensen en ideeën samen door de krachten van inwoners, organisaties, bedrijven en overheden te bundelen. Zij voeren plannen uit die Groningen écht vooruithelpen.

Wat is het NPG?

Nationaal Programma Groningen is een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. Het programma is gestart in 2019 en heeft looptijd van tien jaar. In totaal heeft het Rijk een startkapitaal van 1,15 miljard euro beschikbaar gesteld waarmee alle plannen en projecten uitgevoerd kunnen worden.

Door de gaswinningsproblematiek hebben Groningers de afgelopen jaren veel te verduren gehad en de onzekerheid over schadeherstel en versterking sleept soms al jaren voort. Maar om Groningen écht een goede toekomst te geven is er veel meer nodig dan alleen schadeherstel. Nationaal Programma Groningen richt zich daarom op dit ‘meer’. Zij investeren in de toekomst door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Prachtige initiatieven! 

Kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Programma Groningen.