Dorpen en Wijken

Stilo S icoon

Bad Nieuweschans


Bad Nieuweschans (Gronings: (Nij) Schaanze; Duits: Bad Neuschanz), tot maart 2009 officieel Nieuweschans en daarvoor Langeakkerschans geheten, is onze grensplaats en kuuroord in de gemeente Oldambt. Het is de oostelijkst gelegen plaats van Nederland en tevens de noordelijkst gelegen grensplaats.
Op 1 januari 2021 telde Bad Nieuweschans 1.330 inwoners.

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Beerta

Beerta (Gronings: Beert(e), oorspronkelijk De Beerte) is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen in de gemeente Oldambt. Het dorp ligt in de streek Reiderland en telt volgens gegevens van het CBS 2.205 inwoners (2021), van wie ongeveer 400 in de verspreide huizen eromheen.

Blauwestad

Blauwestad is de jongste ‘kern’ van de gemeente Oldambt.
Op 12 mei 2005 draaide koningin Beatrix de kraan open, waardoor het water in het nieuwe Oldambtmeer kon stromen. Daarna werden kavels ontwikkeld en woningen gebouwd. Inmiddels heeft Blauwestad per 2021 800 inwoners.

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Drieborg

Drieborg en Oudedijk vormen het klassieke voorbeeld van een dijkdorp. De naam Drieborg wordt voor zover bekend voor het eerst vermeld in 1818; Met het woord drijbörg wordt doorgaans een huis met drie woningen of met drie schoorstenen bedoeld.

Finsterwolde

Finsterwolde is een bijzonder dorp met een rijke historie en een mooie toekomst zo hebben de inwoners van dit tot de verbeelding sprekende dorp bedacht in hun dorpsvisie van 2018. Maar voor die mooie toekomst moeten we wel samen serieus aan de slag. Om Finsterwolde een vitaal dorp te laten zijn waar plek is voor iedereen. Een plek waar je wilt gaan wonen en waar je wilt blijven wonen omdat je weet wat je aan elkaar hebt. Samen aan de slag, want Finsterwolde verdient het.

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Ganzedijk en Hongerige Wolf

De naam Ganzedijk is vermoedelijk ontleend aan de vele ganzen die vroeger in de polder verbleven. Het is ontstaan aan het einde van de achttiende eeuw toen zich landarbeiders, vissers en kleine boeren langs de Dollarddijk vestigden. Bij Ganzedijk lag een haven voor de garnalenvisserij. Het dorp kwam in 2008 in opstand tegen het plan om het dorp te slopen. De energie die toen vrijkwam heeft inmiddels een prachtige vlindertuin opgeleverd en een nieuw buurthuis.

Heiligerlee

Heiligerlee (Gronings: Kloosterholt) is vooral bekend als locatie waar in 1568 een eerste treffen plaatsvond tussen de Nederlandse opstandelingen en Spanje in de slag bij Heiligerlee. Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 1.445 inwoners (2021).

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Midwolda

Midwolda toont zich als een voornaam dorp wat het van oudsher ook is. Het dorp telt 2020 inwoners volgens Wikipedia. De allure dankt het dorp aan een rijke historie als eens zijnde de hoofdplaats van het Oldambt en de gouden tijden van de landbouw. Getuigen daarvan zijn de Ennemaborg, de kerk midden in het dorp en de grote Oldambster boerderijen langs de Hoofdweg. Het is er prachtig wonen en recreëren.

Nieuw Beerta

Nieuw-Beerta is ontstaan in de zestiende eeuw op de plek van het verdronken dorp Wynedaham, dat rond 1500 bij Beerta is gevoegd. Er wonen 110 inwoners, aldus het CBS in 2021. Het dorp heeft al een aantal mooie projecten al gerealiseerd waaronder het verfraaien voor het oorlogsmonument en de dorp appelboomgaard. 

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Nieuwolda

Nieuwolda, vroeger Midwolderhamrik (Gronings: Nijwol, Nijwolle, ’t Hammerk of ’t Golden Hammerk) is een dorp in de landstreek Oldambt en de gelijknamige gemeente in de Nederlandse provincie Groningen.
Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 1.350 inwoners (2021).

Nieuw-Scheemda en 't Waar

Nieuw-Scheemda, vroeger Scheemderhamrik (Gronings: Scheemterhammerk of Nij Scheemte) ligt ten noorden van Scheemda en Scheemderzwaag, in het noorden van de gemeente en in het hart van het klei-Oldambt. Het telt volgens gegevens van het CBS 350 inwoners (2021). Nieuw-Scheemda en ’t Waar (met 95 inwoners) vormen een tweelingdorp

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Oostwold

…Gelukkig in Oostwold! Dat is de slogan van Oostwold.
Oostwold is een heerlijk dorp om in te wonen. Iedereen die in Oostwold woont is een Oostwolmer volgens de in 2018 door het dorp zelf opgestelde dorpsvisie. Oostwold zit in de beweging vooruit. Een actieve en creatieve vereniging dorpsbelangen draagt haar steentje daaraan bij.

Scheemda

Scheemda heette oorspronkelijk ‘Eexta-scheemte’ (“de heemen” cq. “heemsteden van Eexta”), wat later werd afgekort tot Scheemte en nog later werd verbasterd tot Scheemda.

pijl icoon groen
pijl icoon groen

Westerlee

Westerlee (Gronings: Westerlij) ligt tussen Meeden en Heiligerlee en heeft 1.490 inwoners (per 1 januari 2021). De naam Westerlee verwijst naar de zandrug (lee) waarop het dorp gebouwd is. Deze zandrug scheidt hier het veengebied van het kleigebied. Ten noorden van het dorp begint het Oldambt, ten zuiden de Veenkoloniën.

Winschoten

Winschoten is de grootste kern van de gemeente Oldambt met bijna 18 duizend inwoners. De stad vervult ook voor de regio Oost-Groningen een belangrijke centrumfunctie, met winkels en evenementen. De stad kent een vijftal wijken, die allemaal een wijkplatform hebben. Deze wijkplatforms zijn gesprekspartner voor de gemeente, maar zijn er met name om de leefbaarheid in de wijken te versterken. Dat doen ze door zaken bij de gemeente aan te kaarten en lokale initiatieven te ondersteunen.

pijl icoon groen

STILO Oldambt

Oldambt, een gemeente waarin inwoners zelf met creatieve ideeën komen die de leefbaarheid in een dorp of een wijk versterken. Hou mooi is dat!

STILO werkt samen met  

Mogelijk gemaakt door

Volg ons op:

Onze website maakt gebruik van enkele anonieme cookies. In ons privacyreglement lees je hoe wij omgaan met jouw privacy.

Nationaal Programma Groningen (NPG)

Stilo wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Het NPG brengt mensen en ideeën samen door de krachten van inwoners, organisaties, bedrijven en overheden te bundelen. Zij voeren plannen uit die Groningen écht vooruithelpen.

Wat is het NPG?

Nationaal Programma Groningen is een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. Het programma is gestart in 2019 en heeft looptijd van tien jaar. In totaal heeft het Rijk een startkapitaal van 1,15 miljard euro beschikbaar gesteld waarmee alle plannen en projecten uitgevoerd kunnen worden.

Door de gaswinningsproblematiek hebben Groningers de afgelopen jaren veel te verduren gehad en de onzekerheid over schadeherstel en versterking sleept soms al jaren voort. Maar om Groningen écht een goede toekomst te geven is er veel meer nodig dan alleen schadeherstel. Nationaal Programma Groningen richt zich daarom op dit ‘meer’. Zij investeren in de toekomst door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Prachtige initiatieven! 

Kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Programma Groningen.